Voittava strategia taantuman keskellä: kehitä henkilöstöäsi

Kehnoja talousuutisia pukkaa. Yritysten tilauskannat tippuvat, julkinen talous heikkenee ja työn tuottavuus junnaa paikoillaan. Talouden syklit onneksi vaihtelevat, joten hyvätkin ajat kuitenkin vielä koittavat. Tärkeä kysymys kuitenkin on, miten yritykset suuntaavat rajalliset panostuksensa taantuman aikana ja mistä asemista ne lähtevät uuteen nousuun. Yksi keino on lähteä henkilöstön kehittäminen valmennuksien avulla.

Katkaise kierre, luo näkymiä kou­lut­ta­mi­sen avulla

Taantuma vaikuttaa paitsi itse liiketoimintaan, myös henkilöstöön monella tavalla. Lomautukset ja muutosneuvottelut luovat epävarmuutta, fokus tuppaa hajoamaan ja motivaatio on koetuksella. Esihenkilöt ja johtajat ovat myös kovilla, kun ikäviä uutisia on viestittävä, mutta samalla luotava uskoa tulevaisuuteen.

Ikävää kierrettä ei kuitenkaan ole pakko katsella tumput suorina, vaan valita pari tärkeintä tulevaisuuden kannalta kehityskohdetta ja ryhtyä hommiin. Työn alle voi ottaa esimerkiksi henkilöstön digitaitojen kehityksen/päivityksen, esihenkilöiden johtamisvalmennusta tai henkilöstön yhteisiä tulevaisuuteen suuntautuvia työpajoja. Myös yksilöllistä tukea usein tarjotaan.

Pääasia on, että kehitystoimenpiteillä olisi henkilöstön sitoutumista ja ilmapiiriä vahvistava vaikutus. Ja tietysti se, että osaaminen kehittyy ja sitä kautta lähtökohdat paranevat nousukauden taas alkaessa.

”Tule lama kultainen” – taantuma oivana hetkenä kehittää toimintaa

Syksyllä 2008, finanssikriisin aikoihin, Jari Sarasvuo lausui kuuluisat sanansa: ”Tule lama kultainen. Taantuma tarjoaa tilaisuuden ratkaisevaan irtiottoon. Vaikeina aikoina kaikki kärsivät, mutta vahvat voimistuvat kohtuuttomasti.”

Sarasvuon oman yrityksen osalta voimistuminen ei ihan toteutunut, mutta monen muun yrityksen osalta kyllä. Esimerkiksi Kone panosti hiljaisena aikana henkilöstönsä osaamisen kehittämiseen ja tuli ulos lamasta palveluliiketoiminnan voittajana. Myös IBM panosti tuolloin osaamisen kehittämiseen ja sai sitä kautta uutta pontta ja etua liiketoimintaansa.

Henkilöstön kehittäminen ei ole vain kuluerä, vaan investointi tulevaisuuteen. Osaamisen kehittäminen voi toimia pitkän aikavälin sijoituksena, joka auttaa yritystä selviytymään ja menestymään vaikeissa olosuhteissa.

Business coaching, työnohjaus, johtamisen ja ryhmien ke­hit­tä­mi­nen

Me HRS Advisorsilla tarjoamme monenlaisia kehittämispalveluita sekä yksilöille että ryhmille. Meillä on talossa erilaista osaamista työnohjaukseen, johtoryhmien kehittämiseen ja esihenkilötyön valmennukseen. Kehittämispalvelut räätälöidään aina kuhunkin tilanteeseen ja tarpeeseen sopiviksi.