Startup-yrityksen tiimin arvioiminen
Startup-yrityksen tiimi on tärkein menestystekijä, mutta tiimien kyvykkyyksiä ei arvioida riittävästi.
Pääsimme kollegani Essi Karvosen kanssa toukokuun lopulla Suomen enkelisijoittajien verkoston FiBANin tilaisuuteen puhumaan startup-tiimien arvioinnista. Aiheinamme oli mm. tutkimustieto tiimin ominaisuuksien merkityksestä startup-yrityksen menestykselle. Käsittelimme tiimin tarvitsemia kyvykkyyksiä yrityksen eri kasvuvaiheissa ja sitä, miten niitä käytännössä voidaan arvioida.
Nykytilanne vaikuttaa olevan se, että startup-tiimien kyvykkyyttä pidetään yhtenä tärkeimmistä tekijöistä sijoitus-/rahoituspäätöstä tehtäessä, mutta tiimejä arvioidaan usein intuitiivisesti, ilman systemaattista ja analyyttista lähestymistapaa. Tämä voi johtaa virheellisiin päätöksiin ja haasteisiin myöhemmin yrityksen kehitysvaiheessa. Onkin tärkeää ottaa käyttöön selkeät arviointimenetelmät ja työkalut, jotka auttavat tunnistamaan tiimin vahvuudet ja kehityskohdat jo varhaisessa vaiheessa.
Mitä tutkimus kertoo startup-yrityksen tiimin menestystekijöistä?
Startup-yrityksen menestys ei perustu pelkästään innovatiiviseen liikeideaan tai lupaaviin markkinamahdollisuuksiin. Harvard Business Review’n (2019) mukaan jopa 60 % uusista yrityksistä epäonnistuu tiimiin liittyvien ongelmien vuoksi. Tämä tilasto korostaa tiimin arvioinnin merkitystä, sillä toimiva ja hyvin yhteen pelaava tiimi on usein startupin menestyksen edellytys.
Tutkimukset osoittavat, että pelkkä osaaminen ja kokemus eivät riitä viemään startupia menestykseen. Esimerkiksi tutkimus 95 startup-yrityksestä Alankomaissa osoitti, että tiimit, joilla oli korkea yhteinen yrittäjäinto ja jaettu strateginen visio, saavuttivat parempia tuloksia sijoittajien arvioimana.
Startup-yritysten eri vaiheet ja tiimin toiminnan arviointi
Startup-yritykset käyvät läpi useita kehitysvaiheita, joista jokaisella on omat erityispiirteensä ja haasteensa: ideoinnista perustamisvaiheeseen ja tiimin jäsenten rekrytointiin, liiketoimintasuunnitelmasta tuotteen/palvelun protoiluun sekä toiminnan kasvuvaiheeseen.
Kukin vaihe on edelliseen verrattuna hyvin erilainen ja vaatii erilaisia kyvykkyyksiä. Jotta startup-yrityksen tiimi voi toimia tehokkaasti ja saavuttaa tavoitteensa, on tärkeää arvioida seuraavia tekijöitä eri kasvuvaiheissa:
- Johtajuus ja toimeenpanokyky: Onko tiimillä selkeä ja yhteinen visio? Toimivatko kommunikaatio ja päätöksenteko sujuvasti?
- Tiimin jäsenten arvot ja motivaatiotekijät: Ovatko tiimin jäsenet omistautuneita ja sitoutuneita yhteisiin tavoitteisiin?
- Yrittäjähenkisyys: Ovatko tiimin jäsenet valmiita ottamaan riskejä ja tarttumaan mahdollisuuksiin?
- Resilienssi: Kuinka hyvin tiimi pystyy sietämään ja voittamaan vastoinkäymiset?
- Muutoksensietokyky: Onko tiimi valmis ja kykenevä mukautumaan uusiin tilanteisiin ja muutoksiin?
- Elämänhallintataidot ja tukiverkosto: Onko tiimin jäsenillä tasapainoinen elämä ja riittävä tuki ympärillään?
Näiden tekijöiden arviointi auttaa tunnistamaan startup-tiimin vahvuudet ja kehityskohdat, ja siten parantaa yrityksen mahdollisuuksia menestyä. Analyyttinen ja systemaattinen lähestymistapa tiimin arviointiin luo vahvan perustan, jonka päälle voidaan rakentaa menestyvä ja kestävä liiketoiminta.
Haluatko tietää lisää? Ota yhteyttä!