Miten keskittyä työhön, kun maailmassa on kriisi?
Työelämä on ollut vahvassa turbulenssissa viimeiset kaksi vuotta. Keväällä 2020 adaptoiduimme nopeasti uuteen arkeen ja etätyöskentelystä tuli arkipäivää. Jokaisen yrityksen ja organisaation sisällä eteen tuli haasteita -isoja tai pieniä. Kolme viikkoa sitten huoli koronasta poistui nopeasti pahan edessä, kun maailma haukkoi henkeään Ukrainan suuntaan. Miten sitä voikaan tuntea itsensä niin voimattomaksi? Ahdistus, huolet ja pelot ovat kriiseissä ihmisille luonnollisia tunteita. Kaikki muuttui jälleen silmänräpäyksessä.
Etätyö on tavalla tai toisella uuvuttanut kaikkia. Pitkät päivät etäpalavereissa passivoivat ja tietokone voi olla vaikea sulkea normaalin toimistoajan puitteissa. Oman työn johtaminen on saanut uudet mittasuhteet ja se on haastanut meidät kaikki kartoittamaan oman viikon sisältöä. Organisaatiot miettivät nyt parhaita käytäntöjä hybrdimallien käyttöönottoon ja uuden arjen opetteluun.
Oma arki voi tuntua sodan maailmassa pieneltä. Omat pienet murheet turhilta. Saan nukkua omassa sängyssäni ja nähdä perhettäni päivittäin. Suomalaisten auttamisen tarve on ollut ennennäkemätöntä, meitä on yhdistänyt halu auttaa.
Tiedon tarve kriisin keskellä on luonnollista. Saamme kaikki tiedot lähes reaaliajassa puhelimeen, läppäriin. Otsikot kertovat yhtä, sisältö ehkä toista. Ahdistus kasvaa, uutisiin jää kiinni.
Oman työn merkityksellisyys kriisin keskellä voi tuntua kaukaiselta. Jokainen kokee ja käsittelee kriisitilanteen omalla tavallaan, eikä työpaikoille voi antaa yhtenäistä ohjeistusta, jonka mukaan toimia. Osa meistä reagoi tilanteeseen vahvemmin, toiset pystyvät ohittamaan tilannetta keskittymällä rutiineihin ja työhön.
Omien tunteiden tunnistaminen on tärkeää. Ne vaikuttavat luonnollisesti työskentelyyn ja moni onkin kokenut työn tehokkuuden väliaikaisesti laskeneen. Koronan tuoma etätyöarki on ollut jo pohjalla monelle meille haastavaa. Näinä aikoina omasta jaksamisesta huolehtiminen on erityisen tärkeää.
Jokainen kokee ja käsittelee kriisitilanteen omalla tavallaan, eikä työpaikoille voi antaa yhtenäistä ohjeistusta, jonka mukaan toimia.
Jaksamisesta huolehtiminen lähtee pienistä asioista. Olemme listanneet muutamia keinoja pitää työssä jaksamisesta huolta:
- Muista perusasiat
Rutiinit, riittävä lepo ja liikunta. Vaikka kriisissä voi olla vaikea elää normaalia arkea, on ensiarvoisen tärkeää muistaa pitää huolta itsestään. Lähde siis liikkeelle arjen rutiineista, unesta ja liikunnasta. Jo 30 minuutin kävely auttaa lievittämään stressiä!
- Priorisoi
Mitkä ovat kaikkein tärkeimmät tehtäväsi? Voiko esimerkiksi syksylle aikataulutettu projekti vielä odottaa tai voitko jakaa tekemistä kollegan kanssa? Keskity yhteen asiaan kerrallaan. Myös selkeä aikataulu kesken oleville asioille jäsentää tekemistä.
- Malttia median, sosiaalisen median ja digilaitteiden kanssa
Keskeytätkö työt herkästi selataksesi uutiset tai sosiaalisen median? Aseta itsellesi puhelimeen muistutus tehokkaasta työajasta, sekä tauoista. Työajan aikana pidä vain välttämättömät viestintävälineet työkoneen vieressä.
- Puhu rohkeasti ja pyydä apua
Mikäli työtehtävien suorittaminen tuntuu liian raskaalta tai kuormittava tilanne ei tunnu helpottavan, puhu rohkeasti esihenkilöllesi tai työterveydelle. Kriisitilanteessa on tärkeää tunnustella omaa jaksamistaan ja tunnistaa voimavarat.